Einar Aaron Swan

Einar Aaron Swan 

(1903 - 1940)


"Ainuttakaan suomalaistaustaisen säveltäjän kappaletta ei ole soitettu yhtä paljon kuin Einar Swanin balladia When Your Lover Has Gone. Kertooko laulu hänen vanhempiensa surullisesta tarinasta?

Tämä tarina alkaa vuonna 1897 Alavetelin Broändassa, kun Matti Svan, 20, päättää kerätä kimpsunsa ja muuttaa Helsinkiin. Elämä kotitilalla on raskasta niin fyysisesti kuin henkisestikin, isotveljet Herman ja Antti ovat jo aiemmin lähteneet siirtolaisiksi USA:han. Matti toivoo voivansa Helsingissä arkisen leipätyönsä rinnalla opiskella suurta intohimoaan, musiikkia.

Matin isä Alexander (”Aleksi”) on sukupolvien ajalta taustaltaan evijärveläinen, hänen sukunimensä on Joutsen, siis ruotsiksi Svan. Matin äidin Fredrika (”Riika”) Hästbacka Nääsin sukujuuret ovat, kuten nimetkin osoittavat, läheisellä Teerijärvellä. Perhe on muuttanut Joutsenesta Broändaan vasta v. 1890.

Alavetelissä kerrotaan vielä nykyäänkin Joutsenen perheen kovasta kurista. Lapset kasvatettiin nyrkeillä, ja Oskari-pojan kerrotaan kostaneen isälleen iskemällä tätä kirveellä jalkaan. Isä tunnettiin Alavetelissä sen jälkeen Halt-Alexin (Rampa-Aleksin) nimellä.

Matti muutti sukunimekseen Svan v. 1895 ja asui Helsingissä kaksi vuotta. Hän tapasi siellä hattuliikkeen myyjättären Edla Mariana Aaltosen. Edla oli Matin ikätoveri, syntynyt Kosken seurakunnassa ja vanhempien suvut olivat lähinnä Koskelta, Paltaasta ja Perttelistä Varsinais-Suomesta.

Toukokuussa 1899 Matti Svan lähti Amerikkaan. Edla seurasi perässä elokuussa 1900. Hän oli tuolloin kirjoilla Vaasassa ja matkusti pirttikyläläisen ystävättärensä, Maria Styfin, kanssa. Matti ja Edla avioituivat, Matti otti nimekseen John Matthew Swan..."


(ote artikkelista: "Ihmelapsi Einar Swan" / Katternö Group / Teema Pohjanmaa 2 / 2019 )  



Who was Einar Swan?

Wikipedia

"When Our Lover Has Gone" -versions





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laulu / Song

murtuneet luut ja sulat ym. / broken bones and feathers, etc.

homo sapiens